Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru Prima Casă?

Ai visat mereu la casa perfectă şi acum eşti gata să faci primul pas pentru cumpărare? Felicitări! Acesta este un moment important şi plin de emoţii în viaţa ta. Visul de a avea propria locuinţă poate deveni realitate mai rapid, prin programul guvernamental Noua Casă, cunoscut anterior sub numele de Prima Casă. Acesta îţi oferă şansa de a achiziţiona prima ta casă în condiţii mai avantajoase. Pentru anul 2023, plafonul alocat programului Noua Casă este de 1.5 miliarde de lei.

Din acest articol poţi afla ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a profita de acest program şi cum să te pregăteşti pentru cumpărarea casei ideale. În plus, te invităm să descoperi o oportunitate excelentă de cumpărare a unei case noi în complexul rezidenţial Liziera de Lac!

Criterii de eligibilitate pentru cumpărarea primei case

Programul Noua Casă este destinat persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă, dar nu au mai beneficiat de un credit ipotecar înainte. Iată criteriile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a fi eligibil în program, unele stabilite de FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor), iar altele de majoritatea instituţiilor bancare.

· Vârsta – Trebuie să ai cel puţin 18 ani pentru a putea participa în programul Noua Casă. De asemenea, trebuie să fii eligibil şi din perspectiva băncii care va acorda creditul. Majoritatea impun o limită maximă de vârstă, la care trebuie să te încadrezi până la finalizarea rambursării creditului.

· Cetățenia și domiciliul – Trebuie să fii cetățean român și să ai domiciliul stabil în România.

· Venituri – Pentru a participa în programul Noua Casă, trebuie să demonstrezi că ai venituri suficiente pentru a acoperi ratele lunare. Instituţiile abilitate vor analiza veniturile tale pentru a evalua capacitatea de rambursare. Poţi cumpăra locuinţa împreună cu partenerul, iar veniturile se cumulează.

· Fără alte credite ipotecare – Programul este destinat persoanelor care nu au mai beneficiat de un credit Prima Casă/ Noua Casă înainte. Poţi deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţa utilă mai mică de 50 mp.

· Intenția de cumpărare – Prin intermediul programului poţi cumpăra o singură locuinţă, aflată pe teritoriul României şi înscrisă în cartea funciara în condiţiile legi.

· Dispui de avans și de depozitul colateral – Va trebui să dispui de avansul minim pentru casa pe care doreşti să o cumperi şi de o sumă care va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanţie pentru acordarea creditului. Suma reprezintă echivalentul a trei rate de dobândă şi este blocată până la rambursarea integrală a creditului. Pentru depozitul colateral nu se calculează dobânda.

Documente necesare pentru cumpărarea primei case

Pentru a te asigura că procesul de cumpărare a casei decurge fără probleme, trebuie să pregăteşti toate documentele necesare. Acestea vor fi transmise de către bancă, după aprobarea finanţării, către FNGCIMM.

• Solicitarea de garantare/ Solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare şi Promisiunea de garantare, după caz –  Dacă locuinţa nu este gata de vânzare sau nu te-ai hotărât asupra casei pe care doreşti să o cumperi, poţi utiliza creditul Noua Casă optând pentru o Promisiune unilaterală de creditare, emisă de bancă, alături de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a acestor documente este de 18 luni de la data emiterii.

• Copie certificata a cărţii de identitate a beneficiarului/ beneficiarilor şi al partenerului/ partenerei, dacă beneficiarul este căsătorit.

• Declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului – Prin acest document, declari că nu mai deţii o altă proprietate dobândită prin program sau că deţii o altă casă, dobândită prin alte mijloace decât prin Prima Casă, cu suprafaţa utilă mai mică de 50 mp.

• Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu data certa.

• Extras de carte funciară privind locuinţa ce urmează să fie achiziţionata din finanţare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare.

• Certificatul de eficienta energetică.

Acum că ştii ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a cumpăra prima ta casă şi eşti pregătit să faci acest pas important, poţi lua în considerare complexul rezidenţial Liziera de Lac.

Case noi de vânzare în Liziera de Lac

Un aspect esenţial în procesul de cumpărare a unei case este alegerea locaţiei potrivite. O casă situată într-o zonă liniştită, cu spaţii verzi, dar care dispune de toate facilităţile necesare vieţii moderne, este ideală pentru a te bucura de un trai confortabil. De asemenea, va trebui să alegi o casă situată într-o zonă bine deservită de mijloacele de transport în comun şi cu acces facil la principalele artere rutiere.

Dacă eşti în căutarea unei locuinţe care să îndeplinească toate aceste criterii şi multe altele în plus, te invităm să descoperi Liziera de Lac – un complex rezidenţial modern, situat într-o zonă liniştită şi pitorească, cu acces rapid la toate facilităţile de care ai nevoie pentru a trăi în armonie cu familia ta.

Prin programul guvernamental poţi achiziţiona o casă nouă în valoare de până la 140.000 de Euro, pentru care vei avea nevoie de un avans de 15%. Valoarea locuinţei poate depăşi acest prag, dacă dispui de suma necesară pentru a plusa avansul.

Cu o varietate de tipuri de case disponibile pentru vânzare în Liziera de Lac, sigur vei găsi locuinţa perfectă pentru tine şi familia ta, în funcţie de bugetul de care dispui. Fă primul pas spre casă visurilor tale, beneficiind de avantajele programului Noua Casă şi de facilităţile de care poţi dispune în Liziera de Lac! Contactează-ne pentru a descoperi oferta noastră de case şi pentru a programa o vizionare!

Solicită o ofertă în Liziera de Lac

Mulțumim! Mesajul tău a fost trimis cu succes.
Oops! Ceva nu a mers bine in trimiterea mesajului.

Amenajarea interioară a unei case noi: Tendințe și inspirație

Casa nouă: Cum să optimizezi eficiența energetică