Cât te costă să faci o casă în 2022

Costul unei case este unul dintre principalele aspecte care îi interesează pe cei ce își doresc o nouă locuință. În plus, de cele mai multe ori, prețul influențează decizia atunci când oamenii au de ales între a construi o casă sau a cumpăra una gata construită într-un ansamblu rezidențial. Dacă și tu te afli în situația de a face o astfel de alegere, următoarele detalii te vor ajuta să iei decizia cea mai bună.

Prețul unei case

Având în vedere că fiecare proiect are particularități unice, nu se poate spune cu exactitate care este costul unei case. În schimb, costurile pot fi aproximate. Pentru început, trebuie să știi că bugetul tău va fi împărțit în trei direcții principale: documentele necesare construcției și racordării casei la utilități, costul materialelor deconstrucții și al finisajelor, manopera.

Dacă deții un teren și pe suprafața sa poate fi construită o casă, vor fi necesare următoarele documente, prezentate în continuare alături de costurile pe care le implică:

·      studiu geotehnic al terenului – 200 de euro;

·      cadastru – prețul depinde de particularitățile terenului;

·      ridicare topografică – 150-200 de euro;

·      certificat de urbanism – pentru o casă de 100mp, costul este de 10 euro;

·      proiectul casei – aproximativ 1200 de euro (preț de pornire pentru un proiect simplu);

·      avize și acorduri de amplasament – prețul variază în funcție de zonă;

·      branșamente electricitate, apă, canalizare și gaze – un total de aproximativ 5000 de euro.

Costurile menționate cu aproximație sunt valabile pentru București și pot varia. În general, cheltuielile premergătoare construcției reprezintă aproximativ 5% din totalul investiției.

Costul materialelor deconstrucții începe de la 40000 de euro (pentru o casă de aproximativ 100 de metri pătrați), însă ia această sumă în calcul doar dacă îți dorești ceva extrem de simplu.

În ceea ce privește manopera, costurile încep de la 20000 de euro pentru suprafața menționată anterior. Este vorba doar despre o casă la roșu plus acoperiș. Pentru finisajele exterioare(fațada casei) și cele interioare (instalații, parchet, glet, faianță și gresie), va trebui să adaugi bani în plus.

Cu aproximație, prețul deconstrucție al unei case la cheie cu suprafața de 100 de metri pătrați pornește de la 75000 de euro, incluzând aici doar materialele și manopera. În general, este recomandat ca peste costurile calculate să adaugi un plus de 30%. Acești bani vor fi alocați cheltuielilor neprevăzute, care se vor ivi, cu siguranță.

Case lângă pădure

Având în vedere că a construi o casă de la zero nu este un proiect care presupune doar cheltuieli materiale, poți lua în calcul achiziționarea unei case la cheie, într-un ansamblu rezidențial. Pe lângă faptul că vei câștiga timp și energie, s-ar putea chiar să ajungi la concluzia că o astfel de casă este mai ieftină, mai ales dacă iei în calcul costul terenului, al documentelor necesare și costurile cu branșamentele.

De ce își permite un dezvoltator imobiliar să vândă o casă mai ieftin într-un ansamblu rezidențial sau cu un preț apropiat de cel care ar presupune construcția casei de la zero de către tine? Răspunsul este simplu. Începând de la prețurile mai bune pe care le obțin pentru terenuri (pentru că, de cele mai multe ori, cumpără toată parcela), până la discount-uri pentru materiale de construcții, finisaje și manopera (având în vedere comenzile mari), dezvoltatorul imobiliar are avantajul costurilor preferențiale.  

În ansamblul nostru rezidențial de lângă București, Liziera de Lac, o casă cu suprafața construită de 107 mp, cu terasă de 8 mp și curte de 88 mp, are un cost care pornește de la 106400 de euro. Acest cost include, printre altele: branșamentele, conexiunile TV și internet, băile complet echipate, uși și ferestre, placări ceramice și parchet, termosistem cu tencuială decorativă sau cărămidă aparentă, pavaje, sistem pluvial, gardul de împrejmuire.

Liziera de Lac este un ansamblu rezidențial amplasat lângă pădure, la doar 15 minute de București, în care poți găsi nu mai puțin de șapte tipuri diferite de case. Dacă și tu îți dorești o casă lângă București, construită la cele mai înalte standarde, consultă oferta noastră și alege locuința care ți se potrivește.

Solicită o ofertă în Liziera de Lac

Mulțumim! Mesajul tău a fost trimis cu succes.
Oops! Ceva nu a mers bine in trimiterea mesajului.

Amenajarea interioară a unei case noi: Tendințe și inspirație

Casa nouă: Cum să optimizezi eficiența energetică