Când ai o cameră neamenajată și această este chiar sufrageria/camera de zi/ livingul, ți-ai dori să ai cele mai bune idei pentru amenajarea lui, deoarece va fi camera în care vei petrece mult timp de calitate cu cei dragi, în care îți vei încărca bateriile și în care te vei relaxa după o zi lungă de muncă. Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci griji: un living de mari dimensiuni nu necesită respectarea unor reguli stricte. Poți să îți alegi piesele de mobilier dorite, combinate pe principii estetice, dar și adaptate stilului casei.
Este important că, înainte să te apuci de treaba, să te gândești la armonizarea obiectelor atât din punct de vedere cromatic, cât și din punct de vedere al stilului spre care te îndrepți. Trebuie să eviți să cazi în capcana supraaglomerării obiectelor și a mobilierului, întrucât, chiar și într-un living mare această poate deveni o problema: spațiul generos va fi astfel anulat și vei obține o suprafață înghesuită și neaerisită.
Cromatică. Mai întâi, este necesar să îți definești un plan clar al cromaticii pentru care vei opta, pentru că în funcție de el îți vei alege finisajele și ulterior piesele de mobilier și decorațiunile. Culorile trebuie să fie alese în funcție de preferințele tale, de semnificația emoțională a acestora și de stilul spre care vrei să te îndrepți.
Foarte importantă este destinația livingului. Va fi un living în care să te relaxezi, să te refaci și să meditezi? Atunci optează pentru culori pastelate, combinații simple și lejere, care să nu fie prea puternice din punct de vedere emoțional și să nu tensioneze. Dacă totuși livingul îndeplinește rolul de spațiu în care toată familia sau prietenii se întâlnesc și petrec timpul împreună, îndreaptă-te către culori discrete, neutre, care să nu distragă atenția, din loc în loc plasând câteva pete de culoare. Pe de altă parte, poate sufrageria va îndepliniși rolul de birou, atunci este important să ai în vedere amenajarea unui colț care să îți satisfacă această nevoie.
Un living spațios poate cuprinde, pe lângă zona de relaxare, cea de dining, și atunci este nevoie să integrezi și acest spațiu în corelație cu stilul de design ales. În sensul acesta, în amenajarea sufrageriei de mari dimensiuni este indicat să mergem pe culori neutre pentru elementele mai mari de mobilier și accesorii în nuanțe puternice, cu care acestea să se potrivească.
Dacă te întrebi de ce este așa de important să fim atenți la culori atunci când amenajăm un living, e bine să știi că există studii care au dovedit că anumite culori pot provoca stări emoționale negative sau pot potența anxietatea sau tristețea.
Designul. Alege din start designul cu care rezonezi și mergi pe acela până la capăt. Deși probabil ai foarte multe idei în ce privește amenajarea unei sufragerii mari și ți-ai dori să le integrezi pe cele mai multe în noul tău living, e bine să fii temperat și să mergi pe un singur stil. Clasic, modern, scandinav sau rustic, acesta te va îndrepta clar către finisaje și mobilier concordante. Apoi, vei putea alege ușor și decorațiunile, imprimeurile și materialele pentru decorarea acestora. Orice stil ai avea, e bine să urmărești că livingul să fie în cele din urmă aerisit și coerent.
Dacă vei opta pentru stilul modern, atunci ai nevoie de un mobilier practic, în linii drepte, cu picioare subțiri. Culoarea acestuia poate fi în două nuanțe, la care poți adaugă accente de culori săturate. Canapeaua și televizorul pot fi poziționate paralel, dar respectând normele de distanță între acestea, pentru a proteja sănătatea ochilor.
Dacă ești mai atras de stilul clasic, atunci livingul tău spațios se va încadra mult mai bine într-o astfel de categorie. Asta pentru că mobilierul clasic, sculptat, are piese mult mai voluminoase, rotunjite, care parcă fac parte din altă epoca. Cu toate acestea, armonizarea lor cu stilul de viață modern poate fi un lucru relaxant, iar livingul de mari dimensiuni decorat în stil clasic poate să fie chiar un semn de distincție, de echilibru și de deschidere atât către nou, cât și către vechi.
Și stilul scandinav este la modă, în principiu datorită confortului și căldurii pe care le emană. Pe de altă parte, amenajările în acest stil denotă o funcționalitate maximă, mizând mult pe strictul necesar, fără să încarce și să aglomereze încăperea, chiar dacă această este spațioasă. În general, paleta cromatică este deschisă, predomină albul cu pete de culoare din loc în loc. Textilele alese sunt din materiale călduroase, confortabile, care te îmbie la relaxare. Mobilierul este deseori din lemn natur, pentru a încălzi și armoniza spațiul.
Orice stil ai aborda, va fi necesar, mai ales într-un living mare, să delimitezi spațiile tocmai pentru a pune accent pe zonele cheie ale acestuia. De exemplu, pentru această divizare clară a zonelor respective putem opta pentru covoare diferite, de dimensiuni diferite, dar care să se încadreze în aceeași combinație de culori și geometrie pe care am ales-o pentru restul finisajelor și elementelor de mobilier. Pe de altă parte, putem alege chiar paravane mobile sau elemente de mobilier care să separe aceste zone între ele.
În aceeași măsură, este bine să ții cont și de cum se circulă în camera respectivă, așa încât poziționarea mobilierului să nu încurce accesul în niciun fel. În cazul acestei sufragerii spațioase, poți așeza lejer canapeaua în mijlocul camerei, și nu lipită de perete. De asemenea, poți crea și o zona de citit, cu un fotoliu așezat lângă un corp de biblioteca, alături de care să ai și un lampadar chic. Trebuie să acorzi o atenție deosebită felului în care amenajezi camera, în așa fel încât să te bucuri de cât mai multă lumina naturală, iar pe timp de noapte, să alegi niște corpuri de iluminat care să-și facă bine treaba, dar să și fie în asentiment cu restul decorațiunilor alese.
Cel mai indicat ar fi, că atunci când amenajezi livingul, elementul central al casei, este să ții cont de hobby-urile tale, de lucrurile care te relaxează și te fac să te simți împlinit și fericit. Dacă ești pasionat de jocuri video sau îți place să vizionezi filme sau să citești mult, în jurul acestor lucruri vei contura livingul tău. Dacă muzică este una din pasiunile tale, atunci vei integra instrumente muzicale că elemente de decor sau vei putea chiar să pregătești o zona de repetiții sau de experimente audio, în care să pătrunzi ori de câte ori vrei să te destinzi și să te bucuri de beneficiile muzicii. Sistemele audio trebuie astfel plasate într-un colț mai intim, de preferat lângă canapea.
Dacă în mintea ta ideile se conturează frumos, dar nu știi exact cum să le armonizezi, cel mai bine ar fi să apelezi la un designer de interior, care să te ajute să dai o formă atractivă livingului tău de mari dimensiuni, valorificând fiecare colțișor al acestuia. Vei putea să te bucuri de livingul tău spațios, care poate nu se încadrează în niciun stil de design cunoscut, dar care te face să te simți îmbrățișat și liniștit, într-un confort care ți se potrivește!