Cât durează cadastrul și intabularea unei case?

Cadastrul și intabularea sunt două elemente importante, pe care orice proprietar de casă trebuie să le aibă în vedere. Această documentație face parte din actele de proprietate ale unei case, pe cadastru și intabulare bazându-se orice operațiune privind dreptul de proprietate, inclusiv vânzarea casei.

Dacă urmează să demarezi procesul de intabulare și cadastru pentru casă, în acest articol vei găsi toate informațiile de care ai nevoie cu privire la termenele de întocmire și la pașii pe care va fi necesar să îi parcurgi, fie tu, ca proprietar, fie împuterniciții notariali, împreună cu firma cu care vei colabora.

Cadastru casă

Cadastrul casei presupune identificarea, măsurarea, descrierea și înregistrarea imobilului în documentele cadastrale, alături de reprezentarea sa pe hărți și planuri cadastrale.

Etapele care vor fi parcurse în procesul de cadastru sunt următoarele:

·      identificarea locului în care este amplasată casa, alături de documentarea tehnică;

·      execuția măsurătorilor și a lucrărilor de teren(măsurătorile cadastrale);

·      prelucrarea datelor, întocmirea documentației și pregătirea dosarului de cadastru;

·      depunerea dosarului de cadastru pentru casă la OCPI București (sau OCPI-ul aferent locului în care este amplasată casa).

În afară de aceste etape principale, există și etape intermediare sau diverse alte situații pe care trebuie să le ai în vedere, precum:

·      obținerea actelor de proprietate suplimentare, dacă este cazul;

·      legalizarea actelor de proprietate;

·      obținerea nomenclatorului stradal;

·      obținerea certificatului fiscal.

Pentru că în desfășurarea acestor etape sunt implicate mai multe părți, inclusiv instituții ale statului, termenul de avizare a dosarului poate avea de suferit. De aceea, nu poate fi spus cu exactitate cât durează cadastrul unei case. Cu toate acestea, pot fi date termene estimative ale avizării dosarului, care se aplică în cazul în care dosarul este tratat în regim normal. De exemplu, pentru un teren intravilan, procesul de cadastru poate să dureze până la trei luni. Din aceste trei luni, 18 zile lucrătoare sunt dedicate avizării lucrării în cadrul OCPI București.

Intabulare casă

Intabularea unei case reprezintă înscrierea definitivă a dreptului de proprietate asupra imobilului în Cartea Funciară.

Intabularea și cadastrul sunt două procese interdependente. Concret, odată ce demarezi cadastrul, prin intermediul acestui proces se va realiza și intabularea. Pe de altă parte, nu poți să intabulezi o casă dacă nu deții documentația cadastrală necesară.

Procesul de intabulare este extrem de important, având în vedere că pentru o casă intabularea reprezintă echivalentul cărții de identitate a unei persoane. Înscrierea în Cartea Funciară atestă statutul juridic și cadastral al proprietății, iar o casă neintabulată nu poate fi vândută sau donată.

Având în vedere că intabularea se realizează automat, odată cu cadastrul, nu putem discuta despre o durată separată a procesului.

Dacă ești interesat de subiectul cadastrului și intabulării unui imobil, cel mai probabil cauți o casă de vânzare. La Liziera de Lac, complexul nostru din apropiere de București, poți alege dintre mai multe tipuri de case, construite la cele mai înalte standarde. Consultă oferta noastră și alege viitoarea locuință pentru tine și familia ta! Avantajele pentru cei care locuiesc în complexul rezidențial Liziera de Lac sunt numeroase și vin în întâmpinarea celor mai exigente cerințe.

Solicită o ofertă în Liziera de Lac

Mulțumim! Mesajul tău a fost trimis cu succes.
Oops! Ceva nu a mers bine in trimiterea mesajului.

Amenajarea interioară a unei case noi: Tendințe și inspirație

Casa nouă: Cum să optimizezi eficiența energetică