Amenajarea mansardei: sfaturi și recomandări

Amenajarea mansardei și transformarea podului într-un spațiu locuibil este deseori un lucru ușor de realizat și nu necesită întotdeauna costuri mari, mai ales pentru că are deja un acoperiș și o structura solidă, care permit acest lucru. De asemenea, e mult mai ușor să ne folosim de acest spațiu preexistent decât să adăugăm alte anexe casei, sau să construim de la zero alte încăperi. Prin urmare, este foarte important să ne informăm corect înainte de a ne amenaja mansardă. Acest articol prezintă cele mai importante informații despre lucrurile pe care trebuie să le aibă în vedere o mansardă că să fie locuibilă, dar și câteva idei de amenajare moderne și de efect, din care oricine se poate inspiră.

Avantajele unei mansarde sunt multiple, acest spațiu având un aer de intimitate aparte, care ne ajută să ne simțim mai confortabil. Asta pentru că este izolată de încăperile din restul casei și deseori, pereții înguști și tavanul înclinat contribuie la această notă de intimitate. Pe de altă parte, lumina naturală care pătrunde în acest spațiu reprezintă un motiv în plus pentru care ne bucurăm de acest spațiu. Putem poziționa ferestre chiar pe acoperiș: faptul că cerul este ușor vizibil în orice moment se va dovedi a fi foarte relaxant. Pe de altă parte, vom putea reduce semnificativ consumul de energie, dacă ne vom bucură de ferestre mari, prin care să pătrundă lejer lumina naturală. În plus, această este mai blândă cu organismul nostru, în vreme ce lumina artificială poate să ne obosească mai repede. Când alegi ferestrele, gândește-te la ce tip de spațiu îți dorești: mai luminos și mai primitor sau mai închis și mai retras. În funcție de asta, vei opta pentru ferestre mici sau mari, pe care să le poziționezi după cum îți place.

Printre beneficiile unei mansarde se numără și o izolație termică foarte bună, gurile de aer și orificiile prin care pătrundeau de obicei aerul rece, vântul și umiditatea vor fi sigilate. Căldură se menține astfel și în mansardă, dar și în restul încăperilor pe care le are casă.

Mansarda este deseori menită să fie spațiul preferat al casei, având multiple destinații, în funcție de preferințele noastre. Dormitor, birou, sala de fitness sau în orice altceva vrei să îți transformi mansardă, ar fi bine să ții cont de anumite recomandări, pentru că această să fie o oază de energie pozitivă pentru starea ta de bine. Înainte să amenajezi o mansardă, trebuie să mai întâi să ai un plan bine pregătit cu toate materialele și cheltuielile de care vei avea nevoie pentru acest lucru.

Opinia unui specialist în domeniu. Mai întâi de toate, este bine de știut că orice modificare de structura adusă casei, are nevoie de un certificat de urbanism, dar și de o expertiză tehnică. De aceea, chiar dacă este vizată o reamenajare a podului sau a mansardei incluse în proiectul casei, este necesară urmarea normativului de proiectare. Astfel, un specialist în domeniu îți va fi de mare ajutor întrucât o mansardă trebuie să respecte acele norme care vor permite spațiului respectiv să fie locuibil. În cazul în care podul nu este foarte spațios, putem apela la sfatul unui specialist pentru a ne ajută să folosim spațiul de care dispunem în mod eficient.

Apoi, dacă totul este în regulă cu acest aspect, trebuie să te asiguri că acest spațiu este izolat cum trebuie. Izolația interioară cât și exterioară, trebuie să vizeze atât protejarea spațiului de precipitații și de vânt, dar și de zgomot, pentru că timpul petrecut aici să fie relaxant și să nu fii deranjat. De asemenea, trebuie să te gândești de la bun început la modalitatea prin care vei încălzi mansarda în sezonul rece. Poți opta fie pentru încălzire prin pardoseală, calorifere sau panouri electrice.

Pe de altă parte, este necesar să te gândești și la sistemul de ventilație, important pentru mansardă, deoarece acest spațiu este deseori predispus la umezeală. Serviciile unui profesionist vor fi de folos în cazul acesta, pentru a te ajută raportat la caracteristicile spațiului pe care îl ai în vedere pentru amenajarea mansardei.

Simultan cu aceste lucruri, trebuie să avem în minte destinația exactă pe care mansardă o va avea. În funcție de ce am ales, ne va fi mai ușor să o amenajăm. Astfel, dacă mansardă noastră va deveni un dormitor, este bine că patul să fie așezat în zona în care tavanul este orientat în jos, iar zona înalta să îți ofere mai mult spațiu de mișcare sau de poziționare a unor piese de mobilier. Este bine să folosești culori deschise atât pentru mobilier, cât și pentru mobilă, pentru a te bucură de o atmosfera plăcută și relaxantă.  

Dacă vei vrea că mansarda ta să fie spațiu destinat timpului petrecut peste zi, atunci trebuie să fii atentă la felul în care mobilezi camera, dacă pereții acesteia sunt înclinați. Este bine să alegi mobilier din lemn ușor, care să nu îngreuneze structura acestei încăperi, dar și pentru a nu încarcă din punct de vedere vizual sau spațial. Alege întotdeauna un decor simplist care să cuprindă strictul necesar. Știm cu toții că prea multe obiecte decorative sau de mobilier generează o presiune specifică locurilor supraaglomerate, de altfel acestea nici nu sunt foarte practice sau foarte ușor de utilizat. E important să creezi o atmosfera care să ne destindă, să fie primitoare atât pentru noi cât și pentru oaspeții noștri. Niște fotolii confortabile, o canapea sau un colțar generos, o măsuță de cafea, o biblioteca sau niște rafturi pentru obiecte necesare în această încăpere sunt de ajuns pentru a umple acest spațiu.

Mansarda poate fi, mai ales în contextul în care ne aflăm acum, un birou de acasă. Acesta trebuie să fie luminos și spațios. Pentru a genera o atmosfera care să te îndemne la productivitate și care să îți dea chef de muncă, poți să îți alegi mobilierul care îți place și care îți da frâu creativității. Poți atinge nivelul maxim de potențial dacă creezi un mediu în care să plasezi obiecte și mesaje inspiraționale. În plus, un birou versatil, care să poată fi și înălțat, pentru că tu să lucrezi stand în picioare, dar și coborât, însoțit de un scaun comod, te vor ține departe de o postura incorectă sau de durerile de spate.

Prin urmare, dacă investești îndeajuns de mult timp în documentare, resurse și timp, mansardă de care dispui se poate transformă în spațiul pe care ți-l dorești. Atâta vreme cât respecți regulile de baza ale amenajării spațiului respectiv, nu vei da greș în acest sens. De exemplu, dacă vei vrea să transformi acest loc într-o bucătărie, va trebui să ai în vedere elemente ce țin de instalațiile de gaze și alimentare cu apă, iar în acest caz vei avea nevoie de ajutor specializat. Va fi ușor după aceea să amenajezi mansardă cu mobilă de bucătărie în funcție de preferințe (adică poate fi făcută pe comandă pentru a se plia pe spațiul disponibil), fiind indicat că zona de lucru să fie plasată în apropierea ferestrelor, pentru o lumina optimă și o bună aerisire pentru momentul în care gătești.

Mulți oameni care dispun de o casă mai încăpătoare oferă mansardei destinații mai ieșite din comun. Ei aleg să amenajeze fie o sala de fitness, fie un home cinema sau chiar un loc de joacă pentru copiii. Indiferent de toate acestea, este bine să te gândești în detaliu la toate nevoile spațiului, dar și la ale tale. Creează un spațiu unic, care să te bine dispună și să îți fie de folos, să te inspire și să fie oază ta și a celor dragi de liniște și de stare de bine.

Solicită o ofertă în Liziera de Lac

Mulțumim! Mesajul tău a fost trimis cu succes.
Oops! Ceva nu a mers bine in trimiterea mesajului.

Amenajarea interioară a unei case noi: Tendințe și inspirație

Casa nouă: Cum să optimizezi eficiența energetică